Tips tegen seizoensgebonden haaruitval

Het is koud buiten en er waait een gure wind en dat betekent voor velen van ons helaas ook het verliezen van een hoop haren. We verliezen in de herfstmaanden gemiddeld namelijk veel meer haar dan in de rest van het jaar.

Een aantal studies, gepubliceerd in het Journal de Dermatology, geven aan dat de zon en UV-straling hier de oorzaak van kunnen zijn.

Invloed van de zon op je haar

Onze haren groeien gemiddeld 2 tot 6 jaar. Daarna komen ze in de telogene fase, ofwel de rustfase. Eenmaal in deze fase belandt kan een haar uitvallen. Ongeveer 10% van al onze haren bevindt zich in de telogene fase. Nu heeft onderzoek uitgewezen dat gedurende de zomerperiode het aantal telogene haren bij vrouwen licht toeneemt. Het duurt zo’n 100 dagen voor die haren uitvallen en dat is dus wanneer de herfst al is aangebroken. Hierdoor lijkt haaruitval altijd erger te worden wanneer de kou komt opzetten.

Wat je kan doen tegen seizoensgebonden haaruitval

Ben jij één van de vele pechvogels met extra haaruitval in de herfst? Dan zijn er een aantal tips waar je wat aan hebt:

- Ga voorzichtig om met je haar
Ben je gewend flink de borstel door je haren te halen? Niet meer doen, want op die manier laten de haren eerder los. Kies ook vaker voor losse kapsels. Door je haar strak te trekken laten de haarwortels eerder los.

- Neem meer ijzer
IJzer is een belangrijke voedingsstof voor je haren, maar veel vrouwen hebben een tekort aan ijzer. Onder andere vette vis en bladspinazie is goed voor je haar. Ook het nemen van tabletten met extra ijzer kan een verschil maken.

- Een filter op je douchekop
Je haar heeft het onder de douche behoorlijk zwaar. Het water in Nederland bevat veel kalk en soms ook wat chemicaliën. Deze kunnen zowel je haar als je hoofdhuid uitdrogen en een droge huid jeukt. Het krabben kan dan de haarfollikels beschadigen met alle gevolgen van dien.

- Gebruik zachte haarproducten
Zorg ervoor dat de haarproducten die je gebruikt ook echt bij jouw soort haar passen. Shampoo dat bedoeld is voor een ander type haar kan zelfs een averechts effect hebben en je haar minder sterk en mooi maken.