Benieuwd wat een haartransplantatie voor jou kan betekenen?

Lees alle tips om te herstellen van je haartransplantatie

Het herstel na een haartransplantatie

In de meeste gevallen herstel je snel na een haartransplantatie bij Transhair. Om het beste resultaat te behalen, delen we graag enkele adviezen met je. Hieronder vind je een lijst met 15 tips om ervoor te zorgen dat jouw herstel na de haartransplantatie succesvol verloopt.

Jeuk

De eerste tien dagen na de transplantatie zijn van vitaal belang voor het herstelproces, aangezien de wondjes zich genezen. Het is essentieel om niet aan de wondjes te krabben om te voorkomen dat bacteriën binnendringen. De jeuk die je ervaart, is eigenlijk een zeer positief signaal dat de wondjes aan het genezen zijn.

Aan- en uitkleden na de transplantatie

Vermijd contact en raak het transplantatiegebied tijdens de eerste twee dagen na de operatie absoluut niet aan. Zelfs niet bij het aan- en uittrekken van kleding. We raden aan om kleding te dragen met een wijde hals of een sluiting met rits of knopen. Zo hoef je het getransplanteerde gebied niet aan te raken.

Haren wassen na je transplantatie

Op de derde dag na de haartransplantatie (waarbij de dag van de transplantatie zelf als dag 0 wordt beschouwd), is het tijd om je haren voorzichtig te wassen door middel van deppen. Gebruik een kleine hoeveelheid van de speciale Foll shampoo die je van Transhair hebt ontvangen. Maak de getransplanteerde haren voorzichtig nat en was ze door zachtjes te deppen. Let erop dat je niet wrijft, geen nagels gebruikt en de korstjes niet wegkrabt. Een handige methode is om een beetje Foll shampoo met warm water in een bakje te mengen en dit voorzichtig over je hoofd te laten stromen. Dep daarna je haar zachtjes droog met een schone handdoek.

Vanaf nu kun je je haar dagelijks op deze manier verzorgen. Na één week kun je weer licht masserend je haren wassen.

Zwelling

Na de behandeling is de kans groot dat er een zwelling optreedt op je voorhoofd. Maak je daarover geen zorgen, dit is volkomen normaal en zal binnen enkele dagen verdwijnen. Meestal is de zwelling het ergst tussen de tweede en vierde dag na de ingreep, vooral rondom de ogen. Gelukkig zal de zwelling geleidelijk afnemen doordat het vocht via de lymfeklieren uit je lichaam wordt afgevoerd.

We geven je ook graag enkele handige tips om de zwelling te verminderen.

Het genezingsproces van korstjes na een haartransplantatie

Na een haartransplantatie is het normaal dat er korstjes op je hoofdhuid ontstaan. Hoewel het verleidelijk kan zijn om eraan te zitten, is het belangrijk om dit te vermijden. Vanaf dag 4 raden we aan om voor het wassen van je haar met de voorgeschreven Foll shampoo, gedurende drie minuten zachtjes lauw water over je hoofdhuid te laten stromen. Dit helpt de korstjes die na de behandeling zijn ontstaan los te maken. Het kan even duren voordat alle korstjes vanzelf verdwijnen, dus maak je geen zorgen als ze niet direct helemaal verdwijnen. Probeer de komende dagen je hoofdhuid niet intensief te masseren en probeer het later opnieuw. Uiteindelijk zullen alle korstjes vanzelf loslaten..

Slapen na een haartransplantatie

Bij het slapen na een haartransplantatie zijn er enkele belangrijke punten waar je op moet letten. Het wordt sterk aanbevolen om gedurende de eerste drie dagen na de ingreep op je rug te slapen met een licht verhoogd kussen. Op deze manier vermijd je direct contact tussen de getransplanteerde haren en je kussen. Hoewel slapen op je zij mogelijk is, brengt dit een klein risico met zich mee dat de transplantaten losraken, aangezien ze nog niet stevig zijn vastgegroeid aan de hoofdhuid.

Als je wilt voorkomen dat je tijdens je slaap per ongeluk draait, kun je extra kussens aan je linker- en rechterzijde plaatsen. Deze zullen je helpen om op je rug te blijven liggen.

Na de derde dag hoef je geen speciale voorzorgsmaatregelen meer te nemen en kun je weer in je gebruikelijke slaaphouding liggen. Het is belangrijk om te onthouden dat je lichaam zichzelf herstelt en de getransplanteerde haren geleidelijk aan steviger zullen worden.

Na de eerste week

Na een week kun je je haar weer wassen zoals je gewend was voor de haartransplantatie. De pH-neutrale Biotin Strengthening Shampoo van Foll is dé shampoo die we aanbevelen na je behandeling. Deze zit boordevol natuurlijke en volledig veganistische ingrediënten, waaronder biotine en vitamine E. Biotine voedt, verbetert en ondersteunt je haar vanaf de haarfollikel tot aan de punt, met als resultaat dikker, voller en gezonder uitziend haar.

Sporten na een haartransplantatie

Na een haartransplantatie kun je na een week weer voorzichtig beginnen met sporten, zoals joggen, fietsen (zonder helm) of conditietraining. Het is echter raadzaam om contactsporten gedurende drie weken en andere intensieve lichamelijke inspanningen gedurende twee weken te vermijden om het risico op infecties te verminderen. Het is ook belangrijk om binnen vier weken na de ingreep niet te zwemmen, zowel in zee als in een zwembad, om mogelijke schade aan de getransplanteerde haarzakjes te voorkomen. Zorg ervoor dat je lichaam voldoende rust krijgt om te herstellen voordat je weer gaat sporten of zwemmen.

Vermijd zonlicht en ga niet onder de zonnebank

Tijdens de eerste vier weken kun je beter niet onder de zonnebank gaan of jezelf blootstellen aan direct zonlicht. Ben je veel buiten? Gebruik dan zonnebrandcrème met factor 50 of draag een hoofddeksel. Dit laatste moet je overigens niet doen tijdens de eerste week, want dan beschadigen de getransplanteerde haren.

Haarstyling

Gedurende de eerste twee weken na je haartransplantatie wordt het afgeraden om gel of haarspray te gebruiken. Deze producten kunnen namelijk je hoofdhuid uitdrogen en de getransplanteerde haren beschadigen. Na drie weken kun je wel weer naar de kapper gaan, waar je haren met een tondeuse behandeld kunnen worden. Als je je haar wilt laten kleuren of verven, kun je dat doen vanaf vier weken na de behandeling.

Roken en alcohol

Gedurende de eerste weken na de haartransplantatie wordt het sterk afgeraden om te roken, alcohol te drinken of drugs te gebruiken. Deze stoffen kunnen het herstelproces negatief beïnvloeden en de genezing van de getransplanteerde haarzakjes vertragen. Het is dus belangrijk om tijdens deze periode gewoonten te vermijden, zodat je het beste resultaat uit je haartransplantatie kunt halen.

Houd de hoofdhuid schoon en gezond

Het is belangrijk om tijdens het herstelproces van een haartransplantatie goede hygiëne in acht te nemen. Vermijd zoveel mogelijk contact met stof en vuil en raak je hoofdhuid alleen aan met schone handen om infecties te voorkomen. In zeldzame gevallen kunnen er infecties optreden, die behandeld kunnen worden met antibiotica. Als je puistjes of tekenen van een infectie opmerkt, is het belangrijk om dit te melden aan jouw haartransplantatie adviseur, zodat er direct gepaste actie ondernomen kan worden.

Uitvallen van de haren

Het uitvallen van de haren is volkomen normaal en je kunt tot vijf weken na de behandeling merken dat de geïmplanteerde haren uitvallen. Maak je geen zorgen als je daarbij kleine gele of witachtige zakjes opmerkt. Deze zakjes bevatten alleen het haartje zelf, niet de haarwortel. Haaruitval na de operatie is een natuurlijk proces dat plaatsvindt tijdens het herstel.

Massage van de hoofdhuid

Hoofdhuidmassages kunnen de bloedcirculatie stimuleren en de haargroei bevorderen. Zodra je weer mag wassen en de korstjes zijn verdwenen, kun je voorzichtig met je vingertoppen cirkelvormige bewegingen maken op je hoofdhuid gedurende enkele minuten per dag. Door regelmatig je hoofdhuid te masseren, geef je een boost aan de doorbloeding en stimuleer je een gezonde haargroei.

Heb geduld na je haartransplantatie

Het herstel van je haartransplantatie duurt lang, vaak wel vele maanden. Kort na de transplantatie vallen de getransplanteerde haren zelfs uit, maar dat is dus volkomen normaal. Dit is een schrikreactie van de getransplanteerde haren. Het haarzakje blijft echter gewoon aanwezig, waardoor nieuwe en sterkere haren terug kunnen groeien. In de eerste dagen zul je wat resultaat zien, maar door de haaruitval kan het een tijdje later lijken alsof er niets gebeurd is. Als de sterkere haren zijn terug gegroeid, zul je snel een tevreden stellend resultaat zien. Heb je vragen over onze haartransplantaties en over het herstel daarvan? Neem dan contact op met Transhair!

Verbeter de resultaten van jouw haartransplantatie met de producten van Foll Hair

Na de behandeling is het essentieel om de haargroei te stimuleren. Daarom willen we je graag kennis laten maken met de producten van Foll Hair. Als specialist in natuurlijke haarverzorging kunnen zij je helpen bij dit proces.

De producten van Foll zijn specifiek ontwikkeld om haargroei te bevorderen en het haar te versterken vanaf de wortel. Dat allemaal met behulp van natuurlijke ingrediënten. Neem bijvoorbeeld de Foll Hair Growth Vitamins, die maar liefst 15 natuurlijke ingrediënten bevatten, zoals biotine, koper, selenium, zink en B-vitamines. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor je haarzakjes om gezond haar te behouden en haargroei te stimuleren.

Door deze supplementen dagelijks te gebruiken na je haartransplantatie, geef je je hoofdhuid de nodige ondersteuning bij het genezingsproces en stimuleer je de groei van nieuw haar. Het resultaat zal een vollere en sterker ogende haardos zijn.

Benieuwd wat een haartransplantatie
voor jou kan betekenen?

Plan direct een afspraak in voor een persoonlijk haaradvies.

Klanten over Transhair

Transhair is de beste haarkliniek van Nederland. Dat zeggen wij niet zelf, dat zeggen
onze klanten. Ze beoordelen ons met een 9,2 op Kliniekervaringen.nl.

Je leven lang zelfverzekerd

Dat fijne, zelfverzekerde gevoel dat jouw haartransplantatie je geeft, blijft levenslang.
Want wij garanderen de kwaliteit van ons werk onvoorwaardelijk.

Dr M. Statius Muller

Haartransplantatie chirurg

Dr. Alekseev

Haartransplantatie arts

Dr A. Meisen

Haartransplantatie arts

Britt

Teamleider Haartransplantatie assistente 5 jaar ervaring

Marijke

Haartransplantatie assistente 25 jaar ervaring

Deskundig en gespecialiseerd

Maak kennis met onze
zeer ervaren MHP-specialiste

De haarchirurgen van Transhair werken samen als team aan jouw behandeling. Daarvoor gebruiken ze de meest moderne technieken. Dankzij de gedegen opleiding en jarenlange ervaring, staan onze specialisten garant voor optimaal resultaat.
Marleen is dé MHP-specialiste van Transhair. Ze is al 13 jaar haarchirurg bij Transhair, waarvan 7 jaar als MHP-specialiste.