Tijdens een haartransplantatie worden haren ook wel grafts genomend getransplanteerd van de achterkant van het hoofd naar een gebied waar je nieuw haar wilt. Deze nieuwe haren worden vaak geplaatst op plekken waar nog wel wat haar groeit. Voordat de haren worden getransplanteerd, wordt het ontvangstgebied verdoofd. Er worden incisies gemaakt, ook wel kanaaltjes genoemd, waar de grafts in geplaatst kunnen worden. Hierbij ontstaan minuscule wondjes in dit gebied. De aanwezige haren kunnen hierdoor een schok krijgen en tijdelijk uitvallen. Normaal gesproken groeien de haren die door shockloss uitgevallen zijn binnen ongeveer drie of vier maanden weer terug.
Welke haren zijn gevoelig voor shock loss? Uit onderzoek is gebleken dat de reeds verzwakte haren het meest gevoelig zijn om uit te vallen na een haartransplantatie. Sterke, gezonde haren zullen minder snel uitvallen, omdat zij de schok van de haartransplantatie beter kunnen verdragen.
Wat kan ik doen om shock loss te minimaliseren? Er zijn verschillende manieren om shock loss te minimaliseren:
- Neem van tevoren voldoende rust.
- Rook en drink minimaal een week voor en na de behandeling niet.
- Versterk je haren met natuurlijke haarvitamines
- Volg de voorzorg- en nazorginstructies goed op.
- Kies voor een ervaren haartransplantatie arts.
Wat doet Transhair om het risico op shock loss te minimaliseren?
Verstandig transplanteren: Bij Transhair staan we voor een voorzichtige en doordachte aanpak. Onze expertise ligt bij het herstellen van de haardos, met een focus op het anticiperen op toekomstig haarverlies. Het is niet verstandig om op jonge leeftijd al een groot aantal grafts, bijvoorbeeld 4.000 van de 6.000 beschikbare grafts, naar de voorkant te transplanteren. Omdat kaalheid bij de meeste mannen verergert met de tijd, kan dit problemen veroorzaken wanneer je later een tweede haartransplantatie wilt ondergaan. Het donorgebied kan dan al grotendeels 'leeg' en uitgeput zijn, waardoor de mogelijkheden voor toekomstige transplantaties worden beperkt. Dit kan resulteren in zichtbare kale plekken in het donorgebied.
Een groot aantal grafts in één keer transplanteren of verspreid over twee opeenvolgende behandelingen kan ook nadelige gevolgen hebben. Bij het uithalen van veel grafts in een korte tijdsperiode kan het donorgebied ernstig aangetast worden. Dit betekent dat de bloedvoorziening van het omliggende haar en weefsel in het donorgebied niet meer optimaal is, wat kan leiden tot 'shock loss'. Dit houdt in dat het resterende haar in het donorgebied uitvalt door het trauma en de verminderde doorbloeding.
Kan ik shock loss voorkomen? Shock loss kan nooit helemaal worden voorkomen. Door bovenstaande maatregelen te volgen, kun je het risico op shock loss wel minimaliseren.