Benieuwd wat een haartransplantatie voor jou kan betekenen?

Zeven vragen aan de MHP-specialist

Marleen Klomp werkt al dertien jaar bij Transhair, waarvan de afgelopen zeven jaar als MHP-specialist. Ze beantwoordt de zeven meest gestelde vragen.

Hoe voelt een MHP-behandeling?

“Omdat wij de unieke Trico-naaldjes gebruiken die heel dun zijn en maar een halve millimeter de huid in gaan, is de behandeling voor verreweg de meeste mensen nagenoeg pijnloos. Een paracetamol vóór de behandeling volstaat meestal. Als iemand echt pijn ervaart, kunnen we een verdovende zalf gebruiken. Die verdooft echter alleen het bovenste laagje van de huid, dus helemaal pijnloos wordt het daar niet door.”

Is MHP voor elke haarkleur geschikt?

“We gebruiken als enige in Nederland inkt van het Italiaanse merk Beauty Medical Milaan en mengen zelf de kleur die nodig is, maar daar zijn wel grenzen aan. Lichtblond haar is bijvoorbeeld nauwelijks goed te mengen voor ons en ook voor roodharigen is het bijna niet mogelijk om de juiste kleur te mengen. Wel is het zo dat rode haren vaak bij de aanzet wat donkerder zijn. Een roodharige die kiest voor de shaven look, kan ik daardoor vaak wél goed behandelen. Sommige cliënten hebben een proefstukje nodig om te kijken hoe de kleur eruit ziet en hoe de huid reageert op het pigment. Dat doe ik gewoon tussen het bestaande haar, zodat het niet opvalt.”

MHP vervaagt na verloop van tijd. Wat kan ik verwachten?

“Over het algemeen duurt het ongeveer een jaar voordat de pigmenten vervagen. Een extreem goede doorbloeding door veel sporten kan dat proces versnellen, dus mensen die dagelijks sporten zien misschien eerder vervaging. Ook blootstelling aan veel zonlicht versnelt het vervagen van de puntjes. Het is overigens niet zo dat de pigmenten na een jaar meteen helemaal verdwijnen, maar het loopt wel wat terug in kleur. Zwart wordt bijvoorbeeld donkergrijs en daarna steeds lichter. Als iemand precies in die periode grijs begint te worden, kan dat een reden zijn om nog even te wachten met de touch-up. Maar anders is het toch wel verstandig om elk jaar terug te komen. Zeker ook omdat het na een jaar of twee, drie zodanig vervaagd is, dat ik de behandeling weer helemaal opnieuw moet uitvoeren. Dat kost niet alleen meer tijd, maar is ook duurder dan een gewone touch-up.”

Hoe lang duurt een MHP-behandeling?

“MHP wordt uitgevoerd tijdens drie behandelingen: twee dagen achter elkaar een behandeling en vervolgens na 28 dagen nogmaals. Hoe lang de behandeling duurt, hangt onder meer af van hoe groot het te behandelen gebied is. Kleine inhammen kunnen in een uur klaar zijn, een groter oppervlak kan wel vier uur duren. De behandeling neemt dus in de meeste gevallen drie dagdelen in beslag. Een touch-up is sneller klaar. Meestal is één tot twee uur dan voldoende.”

Kan MHP ook gebruikt worden om een litteken te camoufleren?

“Camoufleren is mogelijk, wegnemen helaas niet. Omdat elk litteken anders is qua kleur en structuur, is het altijd even zoeken naar de beste manier om de pigmenten te zetten. Omdat ik inmiddels heel wat jaren ervaring heb met het camoufleren van littekens, kan ik vrij snel bepalen wat haalbaar is en wat niet.”

Is scheren nodig voor de behandeling?

“Wanneer iemand voor de shaven look gaat, is het verstandig om een tot twee dagen voor de behandeling te scheren. Het is voor mij dan beter te zien hoe en waar ik de puntjes het beste kan zetten. Maar scheren is zeker niet noodzakelijk. Zeker wanneer het gaat om het optisch dichter laten lijken van de haardos of om het verhullen van een litteken is scheren vaak niet gewenst.”

Moet ik na de behandeling nog ergens rekening mee houden?

“Een week na de behandeling mag het hoofd niet worden geschoren en mag het hoofd niet zweten. Dat betekent niet sporten, maar ook geen sauna, Turks stoombad of muts dragen. Wanneer de inkt nog niet goed ingekapseld is en er komt zweet bij, kan die namelijk verkleuren. Ook alcoholhoudende haarproducten kunnen dat effect hebben. Daarom krijgt iedereen na de behandeling speciale shampoo mee en een serum, die vanaf de derde dag na de behandeling een week lang gebruikt moeten worden.”

Benieuwd wat een haartransplantatie
voor jou kan betekenen?

Plan direct een afspraak in voor een persoonlijk haaradvies.