Haarstamceltransplantatie (klonen van haar)

Haal wat stamcellen uit een haarzakje, vermeerder ze in een schaaltje, zet ze terug in de huid en laat er haar uit groeien. Onderzoekers uit Amerika zijn daarin geslaagd. Maar dat is nog maar het begin.

Haarstamceltransplantatie

De stamceldiscussie komt regelmatig terug. Evenzoveel tegenstanders als voorstanders zijn het er over eens dat het klonen van stamcellen voor medische doeleinden in de nabije toekomst mogelijk moet zijn. Zo is het in 2004 gelukt om haren te klonen bij muizen. Dus is het zoals men in het artikel van Noorderlicht reeds schrijft:

"Eerst afwachten of het bij mensen net zo zit als bij muizen. "Ik denk dat clinici erin geïnteresseerd zijn dat deze populaties [stamcellen] haarfollikels kunnen voortbrengen," stelt Fuchs. Dat is natuurlijk zachtjes uitgedrukt: algemeen wordt verwacht dat het ultieme haargroeimiddel een ontzaglijke revolutie teweeg zal brengen, vergelijkbaar met die van de anticonceptiepil of Viagra" (Bron: Noorderlicht, VPRO 2-9-2004, http://noorderlicht.vpro.nl)

In 2012 is in een nieuw onderzoek in Japan (Bron 4,7) het wederom (net als in 2004) gelukt om mensen haren te laten groeien op een muis. Hiervoor zijn haarstamcellen onder de huid van de muis getransplanteerd. Wat anders is dan het eerdere onderzoek is dat de onderzoekers erin slaagden om de kleur haar aan te passen naar hun wensen. Wanneer het haar uit de muis werd getrokken, groeide een nieuwe in dezelfde kleur terug.

Instituten en universiteiten zijn sinds 2004 (Bron: 1,5,6,7) wereldwijd bezig om haarstamcellen te transplanteren teneinde haarvermeerdering (Bron: 5, 6, 7) mogelijk te maken. Hierbij werden muizen genomen om diverse testen uit te voeren. Zowel bij een Amerikaans onderzoek in 2004 en 2012 (Bron:1,2,3) als bij het onderzoek van Professor Takashi Tsuji van de universiteit van Tokyo in 2012 (Bron 4,7)  is het niet gelukt om een haarstamceltransplantatie uit te voeren op mensen.

"Binnen nu en drie jaar hopen de Japanners de techniek op mannen te kunnen testen. Binnen tien jaar zou de behandeling dan klaar moeten zijn voor algemeen gebruik. Het is nog niet duidelijk hoe lang een behandeling duurt en of het veilig is." Bron: Volkskrant 2012 Mocht een van de instituten het lukken om haarstamcel transplantatie geschikt te maken voor mensen dan zullen zij een markt openen van 10 miljard op jaarbasis (Bron: 3,4).

Haar klonen  is een fantasie, die snel werkelijkheid kan worden. Kalende mannen over de hele wereld zullen springen van vreugde als dit proces met succes wordt afgerond. Het zou betekenen dat haartransplantaties geheel anders gaan worden, dat de producten zoals Rogaine, Minoxidil en Finasteride niet meer nodig zijn. In principe zou er een eindeloos aanbod van donorhaar beschikbaar zijn, dat in kalende gebieden geïmplanteerd kan worden. Dit zou voor velen het einde van onvrijwillige kaalheid betekenen.

Helaas is het idee van haar klonen in 2016 nog niet de werkelijkheid. Er zijn nog steeds een aantal belangrijke obstakels die wetenschappers moet overwinnen, voordat ze in staat zijn om uw haren te klonen. Bijvoorbeeld is er geen garantie dat de gekloonde haren er hetzelfde uit zullen zien als uw eigen (niet gekloonde) haar. Ook is het mogelijk dat deze haren van een andere kleur en dikte zijn. Wetenschappers zijn hard aan het werk deze obstakels te overwinnen.De ideeën achter het klonen zijn zeer complex. Het kan dan ook nog jaren duren voordat onderzoekers volledig begrijpen hoe je een menselijke haar follikel goed kan dupliceren. Als de cellen effectief gedupliceerd kunnen worden, dan pas zal het klonen succesvol zijn.

Vervolgens zal er nog een heel traject volgen van keuringen en registraties. Dus zelfs nadat  wetenschappers in staat zijn om je haar te klonen, zal het waarschijnlijk nog enkele jaren duren, voordat er toestemming wordt gegeven om deze techniek openbaar te maken. Ongetwijfeld erg frustrerend voor kalende patiënten die hier geduldig op wachten.

Al eeuwen dromen mensen die hun haar verliezen, dat de medische branche een techniek ontwikkelt die het haar teruggeeft. Het antwoord is binnen handbereik, maar naar verwachting nog zeker tien jaar op zich laten wachten.Tot die tijd hebben we in ieder geval de beschikking over meer traditionele technieken, zoals de folliculaire unit transplantatie (FUT) en folliculaire unit extractie (FUE). 

Interessante links:

Dr. Rassman (USA) geeft zijn oordeel over haarstamcel transplantatie:

BaldingBlog - Link 1 - "I believe that what I heard is marketing hype without any evidence of any hairs regrowing."

BaldingBlog - Link 2 - "Finally there are no doctors mentioned on this website that is associated with "research". I find that highly suspect."

Bron:

 1. http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2004/september/En-er-was-haa...(september 2004)
 2. http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2011/apr/17/beauty-stem-cells (april 2011)
 3. http://www.haarconsument.nl/2285/204/follica-haalt-5-5-miljoen-binnen-vo...(januari 2012)
 4. http://www.follicabio.com 
 5. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail...(april 2004)
 6. http://www.gizmag.com/adult-stem-cells-hair-restoration-therapy/22228/ (april 2012)
 7. http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/9350916/Balding-men-offe...(juni 2012)
 8. Wonderpokon, Ultieme haargroeimiddel komt weer iets dichterbij (maart 2003) http://noorderlicht.vpro.nl
 9. Haarzaad, Cellen zaaien, coupe oogsten (maart 2004) http://noorderlicht.vpro.nl
 10. Alles over stamcellen door Biomedisch.nl (laatst gewijzigd mei 2005) www.biomedisch.nl
 11. Video-interview met Christine Mummery over kaalheid en stamcellen (juni 2005) www.biomedisch.nl
 12. Stichting Voorlichting Stamcellen www.stamcel.org en www.stamcel.org
 13. Wikipedia Stamcel http://nl.wikipedia.org
 14. Hoop voor kale mannen, haarstamcellen op een muis Volkskrant.nl (2012)