Risico's haartransplantatie?

Onlangs verscheen er in de Volkrant een artikel omtrent de medische risico's van een haartransplantatie. Transhair vindt het belangrijk om hier altijd open en transparant over te zijn. Daarom delen we de mening van dermatoloog Loek Habbema over de medische risico's van een haartransplantatie graag met je.

Haartransplantatie is populair en niet alleen onder bekende Nederlanders. De lijst met haarklinieken op internet lijkt eindeloos. De man die een bedekt hoofd wil, kan kiezen uit twee methoden. Bij de ene methode wordt een reepje huid met haar aan de achterkant van het hoofd verwijderd, waarna de haren in groepjes of apart op de kale plek worden ingebracht. Bij de andere methode worden de haren een voor een getransplanteerd. Hoe veilig zijn deze behandelingen? Zijn er medische risico's?

Ja, die zijn er, zegt dermatoloog Loek Habbema, directeur van Medisch Centrum 't Gooi in Bussum. Er kunnen infecties optreden. Door deskundig en met goede apparatuur te werken kan dit risico tot het uiterste worden beperkt en ernstige infecties komen dan ook zelden voor. Wat wel met enige regelmaat voorkomt, is een ontsteking van de haarzakjes, waardoor puistjes ontstaan. Niet ernstig en met antibiotische zalf te verhelpen, aldus Habbema. Onder de huid met het nieuwe haar kan zich ook vocht ophopen (oedeem), maar dat trekt vanzelf weg.

Teleurstelling

Habbema wijst ook op het risico van zenuwbeschadiging. Bij het snijden en prikken kan een zenuw worden geraakt, waardoor een stukje van de hoofdhuid gevoelloos wordt. Het gebeurt zelden en is niet ernstig. Meer gevolgen heeft het beschadigen van een bloedvat onder de huid. Daardoor kan een klein stukje van de huid doodgaan (necrose) en een litteken ontstaan.

Misschien wel de meest ongewenste complicatie: haaruitval. Bij menig transplantatie valt al het overgezette haar uit om na enige tijd - voorgoed - terug te keren. Maar heel soms blijft het haar weg en is degene die de ingreep heeft ondergaan er niets mee opgeschoten. Habbema ontving onlangs nog een man die een transplantatie had laten uitvoeren in Turkije en uiteindelijk zijn getransplanteerde haar was kwijtgeraakt. Dit kan meerdere oorzaken hebben, maar in de praktijk heeft het vaak met de kwaliteit van de kliniek te maken.

Ook kan er na een haartransplantatie shock loss ontstaan. Postoperatieve shock loss is meestal een tijdelijke aandoening waarbij de natuurlijke haarfollikels door de behandeling een shock oplopen. Dit kan na een haartransplantatie in de behandelde zones tot een vrij hevige en plotse haaruitval leiden. Shock loss komt voor wanneer het natuurlijke haar verzwakt en niet voldoende sterk is,  wanneer er tussen de natuurlijke haren de getransplanteerde haren worden gezet. Meestal groeit het haar dat door de shock is uitgevallen weer terug maar pas na 3 tot 4 maanden, nadat de haren uit de rustfase zijn gekomen. Shock loss kan zowel in het donor- als transplantatiegebied voorkomen  enkele weken tot maanden na de behandeling. Bij permanente shock loss keren de haren na de haartransplantatie helemaal niet meer terug. Gelukkig komt deze vorm van shock loss maar zeer zelden voor.

Het meest voorkomende probleem is volgens Habbema de teleurstelling van mannen, bij wie door consultants en klinieken verwachtingen zijn gewekt die niet kunnen worden waargemaakt. 'Je krijgt nooit meer die dikke bos haar terug die je vroeger had. Dat wordt niet altijd duidelijk verteld. Het financiële belang van een kliniek krijgt nog weleens de overhand boven het belang van de patiënt.'

 Cor Speksnijder, 21 maart 2016, Volkskrant

Link

Benieuwd wat Transhair voor jou kan betekenen?

Vraag onze whitepaper aan en lees meer over haarverbetering

Ook interessant

  • Wat is een haaranalyse?