De raarste oplossingen tegen kaalheid

Door alle tijden van de geschiedenis wilden mannen maar één ding wanneer hun haar aan volume en massa verloor: de kaalheid tegengaan. De raarste oplossingen werden bedacht. Hieronder een lijstje van methoden tegen erfelijke kaalheid die we tegenwoordig onder kwakzalverij zouden scharen.

Vette oplossing tegen haaruitval

In het oude Egypte dachten ze dat de oplossing tegen haaruitval lag in het smeren van veel vet. Ongeveer 1500 jaar voor Christus waagden ze hun leven dan ook voor dit medicijn. Nijlpaarden, krokodillen en slangen moesten het ontgelden. Hun vet werd rijkelijk over het kale mannenhoofd gesmeerd.

Liever geitenurine of duivenpoep?

In het oude Griekenland zweerden ze bij twee methoden. Van de eerste was Hippocrates vooral fan: een mix van opium, mierik, duivenpoep, rode biet en een handjevol kruiken moest het haar op magische wijze opnieuw doen verschijnen. Ook de Vikingen waren overtuigd van de kracht van vogelontlasting, zij smeerden ganzenpoep. Aristoles had het niet zo op de grote boodschap, hij gaf de voorkeur aan het smeren van geitenurine.

Liefde gaat door de maag

Toen in het oude Rome Julius Caesar kaal werd, suggereerde Cleopatra het volgende recept tegen kaalheid: kook een lotion op basis van muis, paardentanden, berenvet en smeer rijkelijk. Een andere smakelijke maaltijd die in die tijd werd voorgesteld was het verbranden van de genitaliën van apen en de as vermengen met eigen urine. Gegarandeerd succes.

India houdt van simpel

Geen smeersels of andere kwakzalverij. In India hielden ze het honderden jaren geleden al simpel. De truc tegen kaalheid was gewoon op je kop gaan staan.

Beschaafde wereld

We komen dichter bij het nu, maar niet voor we de doordachte oplossing van Koning Henry VIII hebben besproken. Hij vermengende de urine van zijn honden en zijn paarden voor zijn kale bolletje.

Muziek heelt alle wonden

In 1896 verscheen in Amerika een wetenschappelijk onderzoek waaruit bleek dat snaarinstrumenten en de piano kaalheid tegengaan waar blaasinstrumenten juist een zeer slechte invloed hebben op het behoud van een volle haarbos. Deze wetenschapper had waarschijnlijk gewoon genoeg van de trompettende buurjongens.

Positive thinking

Waarom het tot begin 19de eeuw moest duren tot deze oplossing aan het daglicht kwam is ons een raadsel. De Fransman Emile Couè meldde dat positieve gedachten ook haaruitval tegengaat. In ieder geval altijd het proberen waard.

Back to square one

In 1988 wanneer onder andere de auto, televisie en telefoon allang zijn uitgevonden besluiten we wat betreft oplossingen tegen haaruitval op onverklaarbare wijze toch weer terug te grijpen op de aloude lichaamssappen van dieren. Zwitserse boeren zweren bij vleermuismelk en de boeren in Colombia laten zich nog net niet likken door koeientongen, maar gebruiken wel hun speeksel tegen kaalheid.

Wie niet waagt, wie niet wint

We kennen het gezegde wie niet waagt, wie niet wint, maar wij geloven in geen van bovenstaande oplossingen. Wil jij eens kennis maken met de technieken van de eenentwintigste eeuw dan ben je van harte welkom voor een vrijblijvend gesprek met een van onze haartransplantatie-adviseurs.

Bron: Dit artikel verscheen eerder op mentalfloss.com door Lucas Reilly.

Benieuwd wat Transhair voor jou kan betekenen?

Vraag onze whitepaper aan en lees meer over haarverbetering

Ook interessant

  • Wat is een haaranalyse?