Benieuwd wat haartransplantatie voor u kan betekenen?

Middel tegen haaruitval

Haaruitval bij mannen en vrouwen komt veel voor en wordt voornamelijk bepaald door erfelijkheid – met andere woorden: u kunt het zonder specifieke middelen niet voorkomen. Vooral als u voor uw 40e te maken krijgt met kaalheid, kan dit grote gevolgen hebben voor uw zelfvertrouwen. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede middelen tegen haaruitval verkrijgbaar die het proces kunnen remmen, helemaal stoppen of zelfs gedeeltelijk terug kunnen draaien. Vooral als u er op tijd bij bent dan werken de middelen erg goed. Hieronder vindt u een aantal behandelingen en middelen tegen haaruitval waarvan de werking wetenschappelijk is bewezen.

Finasteride (Propecia)

Finasteride werd in eerste instantie op de markt gebracht tegen een prostaatvergroting onder het merk Proscar dat 5 mg finasteride bevatte. In 1998 heeft de Food and Drug Administration (FDA) een goedkeuring afgegeven om 1 mg finasteride te gebruiken tegen mannelijke kaalheid. Studies hebben aangetoond dat 80% van de mannen die 1 mg finasteride per dag gebruikten, hun haar hielden of dat het haar weer beter ging groeien. In de kruin vertoonde 30% een lichte verbetering en 5% een significante verbetering in de haarkwaliteit. Slechts 4% van de mannen gaf aan een minimale verbetering te zien. Ook bij haartellingen werd doorgaans in de kruin een duidelijke toename van haren geconstateerd. Op dit moment is Merck de meest voorkomende fabrikant van finasteride in 1 mg, dat het product levert onder de merknaam Propecia.

Finasteride blokkeert de omzetting van het mannelijke geslachtshormoon testosteron in een metaboliet genaamd dihydrotestosteron (DHT). DHT is een hormoon dat verantwoordelijk is voor mannelijke kaalheid. Finasteride veroorzaakt een aanzienlijke daling van DHT in zowel de hoofdhuid als in de bloedconcentraties. Studies hebben aangetoond dat de DHT niveaus dalen met maximaal 68,8% en het testosterongehalte met maximaal 9,1% wordt verhoogd bij mannen die 1 mg finasteride per dag nemen.

Dutasteride

Haaruitval tegengaan is ook mogelijk met een medicijn dat hiervoor officieel niet is geregistreerd: Avodart®. De werkzame stof in dit middel heet Dutasteride en is eigenlijk een uitgebreide versie van Finasteride, want Dutasteride blokkeert beide typen DHT, in tegenstelling tot één type bij Finasteride. De reden dat deze pillen niet officieel zijn gekeurd om kaalheid tegen te gaan is dat de fabrikant (MSD) dit medicijn nooit ter keuring heeft voorgelegd. De fabrikant dacht destijds dat er te weinig verschil zat tussen Avodart® en Propecia® om beide medicijnen op de markt te brengen. De keuring en marketing van medicatie kost namelijk vele miljoenen.

Minoxidil

Minoxidil (verkocht onder de naam Regaine®) is al een ouder middel tegen kaalheid en wordt als lotion verkocht. De werkzame stof in deze lotion heet Minoxidil en is ook onder deze naam merkloos te koop. Minoxidil werkt heel anders dan Propecia® en Avodart®, omdat het als lotion op de hoofdhuid wordt gesmeerd. Hierdoor verwijdt het de bloedvaten naar de haarschachten, en zorgt het ervoor dat haartjes beter kunnen groeien. Het gebruik van Minoxidil (Regaine®) resulteert niet in een verbetering van de haarsituatie omdat het niet de oorzaak van kaalheid aanpakt, maar juist het kaler worden vertraagt.Toch staat dit middel wel in de top 2 omdat het wel erg goed werkt in combinatie met de eerder besproken middelen. Het pakt namelijk de oorzaak aan én het zorgt voor een optimale stimulatie van de hoofdhuid zodat nieuwe haartjes makkelijker kunnen groeien. 

PRP behandeling

Platelet Rich Plasma (PRP) is een behandeling die er voor zorgt dat haaruitval wordt afgeremd of mogelijk helemaal wordt gestopt. In sommige gevallen wordt het haar zelfs aanmerkelijk dikker door de behandeling. Je kunt een PRP-behandeling zien als een energiedrankje voor je haren. Een PRP-behandeling haalt de meest belangrijke stoffen (groeifactoren) uit het bloed en concentreert deze. Je bloed bevat verschillende stamcellen en groeifactoren die essentieel zijn om wondgenezing te bevorderen. Deze geconcentreerde cellen worden weer aangebracht in de hoofdhuid waardoor de haarwortels worden geactiveerd. Haarwortels worden gezonder en je haar kan hierdoor herstellen. Echt nieuw is een PRP-behandeling niet. Deze dehandelingen worden al vele jaren als effectieve medische behandeling op het gebied van sportgeneeskunde en orthopedie toegepast. Maar op het gebied van haargroei is het wel relatief nieuw. Vooral in Amerika wordt het al vaak als middel tegen haaruitval toegepast. Bijzonder is dat uw eigen bloed wordt gebruikt. PRP kan gebruikt worden bij de behandeling van dunner wordend haar, tijdens of na een haartransplantatie en voor wondgenezing. Gezonde haarzakjes zorgen voor gezonde haren. Haarzakjes overleven door de voeding die ze krijgen.

Meer informatie over PRP behandeling

Geen van de middelen zorgt voor nieuwe haargroei op een kaal hoofd. Haartransplantatie is de enige methode die haar laat groeien op de kale plaatsen.

Advies

Wilt u weten hoe u (verdere) haaruitval tegen kunt gaan? Doe dan gratis de scan, wij vertellen u hier graag meer over. 

Contact opnemen met Transhair

Benieuwd wat wij
voor u kunnen betekenen?

Doe de scan of plan direct een afspraak. U krijgt binnen 24 uur een passend advies of antwoord op uw vraag.

Beoordeeld met gemiddeld een 9,2

op Kliniekervaringen.nl

Deskundig en gespecialiseerd

Maak kennis met onze
zeer ervaren haarchirurgen

De haarchirurgen van Transhair werken samen als team aan uw haartransplantatie. Daarvoor gebruiken ze de modernste technieken. Dankzij hun gedegen opleiding en jarenlange ervaring staan onze specialisten garant voor een optimaal resultaat.

Verloop van het behandelproces

Neem een kijkje
bij een behandeldag van Transhair

Hoe ziet de dag van uw haartransplantatie eruit? We nemen u graag stap voor stap mee door uw behandeldag!

Benieuwd wat haartransplantatie
voor u kan betekenen?

Plan direct een afspraak in voor een persoonlijk haaradvies.